Diskgolf Nybegynnerguide

Diskgolf Nybegynnerguide

Diskgolf er en raskt voksende sport og spesielt populær er den i USA, Finland og Sverige. De siste årene har sporten også vokst voldsomt i Norge, noe som har ført til en eksplosjon i antall baner og diskgolf butikker. I denne guiden vil du kunne lære om disse temaene:
  1. Spillets gang
  2. Spillets regler og retningslinjer
  3. Regler og retningslinjer
  4. Kasteteknikker
  5. Disktyper
  6. Diskene sine egenskaper
  7. Kastevinkler
  8. Nybegynnerdisker

Slik spilles diskgolf

I diskgolf er målet å få disken i kurven på færrest mulig kast. Spilleren starter på et utkastfelt, gjerne markert med en tee pad og et skilt med oversikt over hullet. Det første kastet utføres herfra. Deretter går spilleren frem til der disken landet og kaster derfra.

Spilleren kan enten markere hvor disken landet med en “mini” eller kaste fra bak disken. I begge tilfeller må spilleren ha foten innenfor et A4 ark bak der disken ligger og man har ikke lov å ha den andre foten nærmere kurven. Dette gjentas til spilleren har fått disken i kurven. Kort oppsummert:

  1. Begynn spillet ved å kaste fra utkastfeltet
  2. Fortsett spillet ved å kaste fra der det første kastet landet
  3. Gjenta til disken er i kurven

Spillets regler og retningslinjer

Diskgolf har mange regler, men felles for de alle er at de er enkle å forholde seg til. I denne delen gir vi deg en oversikt over de viktigste reglene, men du er selvfølgelig velkommen til å studere hele regelboka på PDGA.com.

De viktigste reglene i diskgolf

  1. Et kast er ethvert forsøk som er gjort på å endre hvor disken ligger og hvor spilleren skal kaste fra.
  2. Spillet begynner på hvert hull med spilleren som kaster fra hullets utkastområde. Et utkastområde, eller tee, er området som avgrenses av kantene på en tee-pad, hvis den er tilgjengelig. Ellers er det området som strekker seg tre meter vinkelrett bak den angitte tee-linjen. Tee-linjen er linjen foran på utslagsstedet, eller linjen mellom ytterkantene på to tee-markører.
  3. Lie” er stedet på spilleflaten som spilleren tar stilling på for å kaste. Spilleflaten er en overflate, vanligvis bakken, som er i stand til å støtte spilleren og som en rimelig stilling kan tas fra.
  4. Hvis en hindring fysisk hindrer spilleren i å ta en lovlig stilling bak minimarkør, eller fra å markere en disk over eller under spilleflaten, kan spilleren markere en ny lie på spillelinjen rett bak denne hindringen. Dette gjelder også der vann, mye gjørme eller farlige hindringer ikke er regnet som out of bounds (OB)
  5. Et out-of-bounds (OB)-område er et område utpekt av banedesigner som en disken ikke kan spilles fra, og innenfor hvilket en stilling ikke kan tas. OB-linjen er en del av OB-området. Ethvert område av banen som ikke er utenfor grensene, er innenfor grensene.
  6. En plate er utenfor banen hvis posisjonen er tydelig og fullstendig omgitt av et område utenfor banen.
  7. Om spilleren har kastet OB påføres spilleren ett straffe-poeng og kaster deretter fra hvor disken gikk OB. Spilleren kan trekke seg 1 meter inn for å hindre at bakben hviler i OB. Spilleren kan også trekke seg tilbake på en rett linje mellom kurv og der disken ligger, så langt spilleren vil såfremt kastet ikke utføres fra en OB posisjon.
  8. Hazard er et område utpekt av banedesigner som gir et straffekast. En disk er i hazard hvis posisjonen er tydelig og fullstendig omgitt av hazard eller av en kombinasjon av hazard og et OB-område. En spiller hvis disk er i en hazard mottar ett straffekast og må kastes fra der disken ligger.
  9. Mando er en bestemmelse der spilleren må kaste på en bestemt side av et markert objekt. Om disken passerer på feil side av mando, uavhengig av retning, påføres spilleren et straffekast og må spille videre fra et bestemt område. Dette kan enten være en designer drop-zone eller spilleren kan bli bedt om å kaste på nytt.
  10. Putteområdet er et designert område i 10 meter radius fra kurven. Innenfor dette området må spilleren fullføre kastet og vise balanse bak der spilleren kastet fra før kastet godkjennes. Om spilleren kaster og deretter setter ned en fot nærmere kurv enn der hen kastet fra påføres spilleren et straffekast.
  11. For at hullet skal avsluttes må spillerens disk komme til ro i kjetting eller i bunnkurven til målet. Disker som ligger på toppen av kurven regnes ikke som et treff.

Hva er god kotyme i diskgolf?

Diskgolf er en sport som lever på indrejustis. Hver enkelt spiller har ansvar for sin egen oppførsel og det er opp til gruppa å avgjøre om en spiller har brutt reglene. Diskgolf er også en trivselsport, noe som har ført til at de fleste spillere sier seg enige i et par trivselsregler:

  • Om gruppen din bruker kortere tid en gruppen bak og du merker at noen står og venter på dere, la de spille gjennom dere og slipp dem forbi.
  • Unngå raseriutbrudd på banen. Diskgolf kan tidvis være frustrerende, men høye rop, banning, kasting av gjenstander og lignende kan både være til sjenanse for den brede gruppen mennesker som befinner seg i området og forstyrre noen som er i ferd med å kaste. I tillegg ødelegger det for stemninga i gruppa.
  • Vent på din tur, ikke forstyrr noen som skal kaste og hold deg bak spilleren som kaster. Både av hensyn til sikkerhet og spilleren som skal kaste anbefales det å oppholde seg bak spilleren, være stille under kast og generelt legge til rette for at den som kaster skal få anledning til å konsentrere seg.
  • Ikke kast søppel, plukk opp søppel du finner. Diskgolf er helt avhengig av den naturen vi har å spille i. Ikke vær en dust å kast søppel eller pant i naturen.
  • Returner disker du finner til eieren eller lever den i lostdisc-kassa. Disker har en verdi og ofte en enda større affeksjonsverdi for spillere. Ofte finner du navn og nummer notert ned på disken som kan kontaktes eller benyttes av lostdisc.no til å gjenforene disken med eieren.
  • Både røyk og snus er ulovlig i diskgolf. I Norge er det dog en generell aksept for snus underveis i spillet og spillere får sjeldent eller aldri hverken tilsnakk eller straffekast for bruk av snus. Om du snuser og du spiller med ukjente er det god kotyme å spørre kortet før runden om det er greit for dem og når du bytter snus, forsøk gjerne å trekke deg litt vekk fra de andre.

Kasteteknikker

Det er en rekke forskjellige teknikker du kan benytte når du skal spille diskgolf. De aller vanligste er backhand-, forehand-, og putteteknikk. For at dette skal bli enkelt å forstå, har vi lånt noen videoer av Overthrow Disc Golf, en etterhvert verdenskjent tilbyder av privattimer og diskgolfkurs.

Putting

Putting er teknikken du bruker når du er nærme kurv og enten skal forsøke å treffe den, eller legge deg så nærme som mulig. Teknikken benyttes oftest innenfor 20 meter, men det kan være lønnsomt å bli presist fra litt lengre avstand også, da denne teknikken gjør det lett å kontrollere disken, noe som kan føre til at du oftere putter fra korte avstander.

Backhand

Backhand er det vanligste kastet og det de aller fleste spillere får de største lengdene med. Et backhandkast betyr at du står med skulderen tilhørende den armen du kaster med mot målet og utfører kastet ved å føre albuen horisontalt foran brystkassen, før du deretter benytter armen omtrent som en slynge når du skal kaste.

Forehand

Flere og flere spillere foretrekker forehand da de opplever å ha bedre presisjon med dette kastet. Når du kaster forehand vil du oppleve at disken din svinger motsatt vei av hva den gjør når du kaster backhand, noe som er et svært nyttig verktøy å ha med seg. Et forehandkast betyr at du står med motsatt skulder av den armen du kaster med mot målet og fører disken foran deg ved bruk av hånden og håndleddet ditt - en motsatt bevegelse av en backhand.

Disktyper

Diskene som benyttes i diskgolf varierer både i form, fasong og egenskaper. Noen oppleves runde i hånda og flyr med en lav hastighet, mens andre er spisse og flyr svært hurtig gjennom lufta. I denne delen kan du lære deg hvilke diskvarianter som finnes, hvilke egenskaper de har og hva de er egnet til.

Putt & Approach

Putt & Approach er den kategorien disker som flyr med lavest hastighet og de har flere bruksområder. Det vanligste er å bruke disse diskene til å putte med, men så godt som alle erfarne spillere foretrekker også disse diskene til innspill. Den lave hastigheten gjør de ofte enkle å kontrollere og man får en mindre dramatisk reaksjon når disse diskene treffer bakken sammenlignet med for eksempel en driver.

Eksempler på putt & approach disker

 Navn Egenskaper Brukes oftest til
Discmania P2 2/3/0/1 Putting
Clash Discs Popcorn 3/3/0/1 Innspill
Discraft Luna 3/3/0/3 Innspill & Putting
Discraft Zone 4/3/0/3 Innspill
Prodigy PA-1 3/3/0/2 Putting & Innspill

Midrange

En midrange er ofte sammenlignbar med en putt & approach i form og fason, men tåler høyere hastigheter. Den økte toleransen for hastighet gjør også at produsentene har mer fleksibilitet både hva gjelder fade og turn på disse diskene. De benyttes både ofte til innspill og kontrollerte kast fra 50 til 90 meter. Både uerfarne og erfarne spillere er tjent med å kaste mye midrange i skog da de ofte er gode når du skal prøve å kaste så rett som mulig med litt distanse.

Eksempler på midrange

Navn Egenskaper Brukes oftest til
Discmania MD3 5/5/0/1 Innspill
Latitude64 Pearl 4/6/-4/0 Turnover
Clash Discs Berry 5/5/-1/1 Rette kast
Prodigy MX-1 5/2/0/4 Hyzer
Discraft Buzzz  5/4/-1/1 Rette kast

Fairway Driver

En fairway driver er en disk med høyere hastighet og spissere utforming enn en midrange, med smalere gripeflate (rim) og lavere hastighet enn en distance driver. Disse diskene deler flere egenskaper med distance drivere ved at de tåler høye hastigheter og ofte har mer definert fade ved lavere hastigheter enn det en midrange har.

En fairway driver benyttes når du ønsker noe større lengder, men vil bevare god kontroll over kastet. Det er også veldig vanlig at spillere kaster lengre med disse diskene enn med distance drivere fordi de er enklere å kaste teknisk riktig med enn distance drivere.

Eksempler på fairway driver

Navn Egenskaper Oftest brukt til
Discraft Heat 9/6/-3/1 Turnover/Hyzer Flip
Discraft Raptor 9/4/0/3 Hyzer
Discraft Passion 8/5/-1/1 Rette kast
Discmania Instinct 7/5/0/2 Rette kast med fade
Latitude64 Diamond 8/6/-3/1 Turnover / For nybegynner

Distance Driver

En distance driver gjenkjennes av sin spisse form og store gripeflate på undersiden av disken. De tåler høye hastigheter og bryter godt gjennom luften. Disse diskene benyttes i hovedsak når man skal kaste langt, men kan også være et nyttig verktøy når det er mye vind og man trenger en motstandsdyktig disk.

Navn Egenskaper Oftest brukt til
Latitude64 Grace 11/6/-1/2 Lange, rette kast
Latitude64 Sapphire 10/6/-2/1,5 Lange, rette kast
Prodigy D2 Pro 12/5/-1/3 Hyzer Flip
Discmania Enigma 12/5/-1/2 Maks distanse
Discraft Force 12/5/0/3 Maks distanse

 

Diskene sine egenskaper

Notis: Illustrasjon og forklaringer tar utgangspunkt i et høyrehendt backhand kast.

Alle modeller har forskjellige egenskaper. Hvis vi tar utgangspunkt i et høyrehendt backhand kast med flat vinkel, vil en overstabil disk svinge mye mot venstre, en stabil disk vil være rett lenge før den avslutter litt mot venstre og en understabil disk vil svinge til høyre. I bildet under har vi illustrert forskjellene mellom overstabile, stabile og understabile disker.

overstabil-stabil-understabil

Vinkler disken kan kastes

Etterhvert som man begynner å få kontroll på kastene sine, kan man begynne å eksperimentere med vinkler. I diskgolf bruker man uttrykk som hyzer, flatt og anhyzer om de vinklene man kan slippe en disk på. Vinkelen du kaster disken på blir helt avgjørende for hvordan disken din oppfører seg i luften.

kastevinkler-hyzer-flatt-anhyzer

Hyzer

Et kast på hyzer-vinkel er et kast der motsatt side av der du holder disken peker nedover mot bakken når du slipper den. Hvordan disken flyr vil påvirkes av stabiliteten i disken du kaster.

Hyzer med overstabil disk

Dette kastet omtales ofte som en “Spike Hyzer” og vil søke mot bakken raskest mulig. Da vinkelen er skrå og egenskapene til disken gjør at den søker enda skarpere brukes dette kastet ofte når målet er å lande et bestemt sted uten å skippe på bakken.

Hyzer med stabil disk

Et hyzer kast med en stabil disk vil i de fleste tilfeller holde den vinkelen den slippes på og føre til at disken fader noe mer mot slutten av ferden. Kaster du med høy hastighet vil du oppleve at stabile disker kan endre vinkel underveis i flighten til å fly flatt og rett lenge. Et slikt kast omtales ofte som en Hyzer Flip

Hyzer med understabil disk

Dette kastet vil veldig ofte omtales som en Hyzer Flip, selv ved noe lavere hastighet. Kaster du hyzer med en understabil disk vil disken flippe opp til flatt eller over på en turn (når disker svinger mot høyre). Disse kastene brukes ofte til å oppnå rette linjer og god lengde mens man bevarer mye kontroll.

Flatt

Et flatt kast er selvforklarende og betyr at disken kommer ut flatt. Ved et slikt kast vil du, avhengig av hastigheten du slipper den på oppleve at disken flyr slik den er designet for å fly. I tillegg til at det er vanskelig å kaste helt flatt, har ikke sporten en standarisering for tildeling av flight numbers, noe som gjør at vi anbefaler at du kun bruker disse tallene som veiledende.

Anhyzer

En anhyzer er det motsatte av en hyzer og oppstår når disken kastes med den siden du holder disken pekende ned mot bakken. I likhet med hyzerkastet, vil denne vinkelen endre flyveegenskapene til en disk.

Anhyzer med overstabil disk

Dette er en teknikk som ofte brukes får å gi en overstabil disk en rettere flight før den fader. Kastet omtales ofte som en Flex da den naturlig vil danne en s-kurve med sitt flyvemønster. Først vil den svinge litt høyre på grunn av vinkelen før den retter seg opp og kommer tilbake mot venstre.

Anhyzer med stabil disk

Anhyzer med stabil disk benyttes når du ønsker at disken skal svinge rolig mot høyre før den flater ut eller svinger litt mot venstre mot slutten. For at dette skal fungere og ikke bli til en fleks må det kastes med en del kraft. Ved lavere hastigheter vil du oppleve samme flight som beskrevet om et anhyzer kast med en overstabil disk.

Anhyzer med understabil disk

En anhyzer med understabil disk er et vanskelig kast da det krever stor kontroll. Med skrå vinkel har ikke understabile disker egenskaper som gjør at de vil jobbe seg tilbake til flatt eller mot en liten fade. De vil enten holde vinkelen eller øke vinkelen ytterligere. Dette kastet er ofte brukt som erstatning for en forhand eller for å kaste disken på en roller.

Anbefalte nybegynnerdisker

Her på NyDisk.no anbefaler vi å begynne med et nybegynnersett. Disse inneholder en putter, en midrange og en driver godt egnet for helt nye spillere. Om du ønsker å kjøpe enkeltdisker anbefaler vi å gå for lav hastighet og disker med understabile egenskaper. I nettbutikken har vi samlet en rekke disker vi anbefaler til nybegynnere.

 

Tilbake til blogg