Slik velger du riktige disker

Slik velger du riktige disker

Om du ønsker å bli flinkere i diskgolf kan valget av disker være avgjørende. Det er lett å la seg friste til å kjøpe både for raske og for overstabile disker til eget ferdighetsnivå. I denne guiden bruker vi i NyDisk vår 12 år lange erfaring fra sporten til å gi deg noen tips til hvordan du kan velge riktige disker for deg.

Hvor god er du?

For å kunne velge riktige disker, er det viktig å være ærlig med deg selv om ditt eget ferdighetsnivå. Dette vil være avgjørende både for valg av hastighet og stabilitet i diskene du burde velge. Her på NyDisk så har vi hjulpet deg litt på vei ved å sortere alle våre disker i følgende kategorier:

Men hvilken kategori faller du under? Her gir vi en generell forklaring du kan bruke som et grunnlag for å etablere ditt nivå. Det er viktig å bare bruke disse beskrivelsene som en retningslinje, da noen har talent for å være presis, andre for å kaste langt og lignende. Det gjelder å finne den kategorien som beskriver deg best.

Nybegynner

Spillere i denne kategorien er helt nye i sporten. Befinner du deg i denne kategorien vil du oppleve at de fleste disker fader mye (svinger mye til venstre ved høyrehendt backhand), kastene dine går ikke så langt og du er usikker på hva som skal til for å endre på dette. Om du har spilt Metrix-runder så vil ratingen din ofte være fra 750 og nedover.

Uerfaren

Spillere i denne kategorien vil ha mange av karakteristikkene fra nybegynnerkategorien, men klarer oftere å få disker til å fly et stykke. Det er heller ikke sånn at alle disker fader mye lenger og du opplever å klare både par og birdie på en del enklere hull. Du begynner også å få grep om litt kasteteknikk. Om du har spilt Metrix, så vil ratingen din være cirka 750-800.

Erfaren

Det er veldig mange spillere verden over som befinner seg i denne kategorien. Om du befinner deg i denne kategorien kaster du 80-100 meter og lander som oftest innen 10-15 meter av der du siktet. Du sliter selvsagt med slemme trær og lignende, men du går på teepad og tenker at birdie er innenfor hva du kan klare på 70-80 meter i skog - du har jo klart det før! Om du har spilt Metrix-runder så vil ratingen din her variere fra 800 til omlag 860.

God

I denne kategorien finner du spillere som som oftest får til det de prøver på. Du finner også en god blanding av folk som er svært presis, kaster veldig langt eller mestrer både store lengder og presisjon i kombinasjon. Dette er den kategorien som varierer aller mest. Om du befinner deg i denne kategorien er det viktig at du leser videre.

Hva er du aller best på?

Noen spillere kaster svært langt. Andre bommer aldri på det de prøver på. Også har du oss som er helt vanlige, men som kanskje putter bra, er over middels på forehand eller turnovere og lignende.

Når du skal velge disker og bygge baggen, er det ekstremt viktig at du bygger den får å spille deg selv god. Om du er god på å treffe små åpninger, kan det for eksempel lønne seg å velge mer understbile disker, slik at du kan kaste saktere og fremdeles oppnå gode lengder.

Anhyzer eller Hyzer?

Det finnes forskjellige måter å oppnå både lengde og presisjon på. Noen kaster naturlig på hyzer og andre på anhyzer. En spiller som kaster naturlig hyzer vil tjene på litt mer understabile disker slik at de flipper opp, mens en anhyzer spiller vil tjene på litt mer stabile disker slik at de jobber seg tilbake.

Generelle tips når du skal velge disker

  • Høy hastighet betyr ikke automatisk lengde. Det er vanlig å tenke at høy speed på disker betyr store lengder. Slik er det ikke da speed på en disk handler om hvilke kastehastighet den tåler. Derfor er det normalt for spillere at din 9-speed går like langt eller lengre enn din 13-speed. Finn ut hva som går lengst for deg når du kaster kontrollert.
  • Vær ærlig med deg selv. Skal du oppleve reell fremgang er det viktig å være ærlig med deg selv og finne ut nøyaktig hva du er flink til og hva du er mindre flink til. Du må også finne ut hvilke kast du syns er mest komfortable og bygge baggen deretter.
  • Velg riktig plastikk for deg. Det er viktig å finne plasttyper som sitter godt i hånda i alle forhold. Det er ikke alltid de største produsentene med de mest populære diskene er det som passer ditt grep best. Om du finner plasttyper som sitter godt i alle forhold får du en fordel mot andre spillere når det regner.
Tilbake til blogg